A nap lenyugodóban volt, csak ők ketten álltak kint a poros utcán, az idő lelassult és talán meg is állt, számukra biztos, hosszú ideig csak nézték egymást szemrebbenés nélkül, egy váratlan pillanatban azonban a bandita keze megremegett, nem is várt többre a seriff, a másodperc tört része alatt előkapta fegyverét és tüzelt, pár pillanattal később a bandita magatehetetlenül rogyott össze a város főterén.

Bang!

Ez is lehetne a forgatókönyve a bemutatóm alanyának, de akár az is, hogy a seriffet valaki hátba lövi, miközben a banditára koncentrál, de beleszaladhattok olyan csavarba is, amikor a banditát lövi valaki le, elhitetve a seriffel nem az, akinek hiszi. A lehetőségek tárháza végtelen.

A BANG! egy vadnyugati környezetben játszódó, tematikus, játékos kiejtésre építő kártyajáték 4-7 játékos számára, amelyben a játékosok revolverhősöket alakítanak, egy városi lövöldözés során. Lesznek itt seriffek, banditák és renegátok is egyaránt, a játékosok célja a lehető legtovább életben maradni, annak érdekében, hogy elérjék céljaikat. A BANG!-et az egyszerű és pörgős játékmenet jellemzi. A játék során nem csak az dől el seriff, bandita vagy renegát szerepébe lépünk, de az is, ezt kinek a bőrében tesszük, ily módon szerepjáték elemek is keverednek a játékba. 16 karakter található a játékban, akiknek egy részét valódi vadnyugati banditákról mintázták. Ilyen pl. Willy the Kid, akit Billy the Kid ló és marhatolvajról mintáztak, őt tartják a mai napig az egyik leghírhedtebb pisztolyhősnek, de találkozhatunk meg Jesse James és Butch Cassidy szintén híres bankrablókkal is, akiket Jesse Jones és Bart Cassidy személyesít meg a játékban, de megemlíthetném még a Sundance kölyköt vagy akár mindenki kedvencét Lucky Luke-ot is.

A karaktereknek fontos szerepe van, mert a készítőjük mindegyiket ellátta egy különleges képességgel, amelyet felhasználhat a játék során. A képességeket próbálták a hírességek tulajdonságaival összekötni Pl. említettem, hogy Billyt úgy tartják számon, mint a vadnyugat lehírhedtebb pisztolyhősét, ő a játék során e miatt sokkal többet tüzelhet, mint a többiek. Ami azért valljuk be nem kicsit hasznos egy olyan játékban, ami a lövöldözésről szól. Aggodalomra viszont semmi ok, a játék nem a karaktereden, hanem a megnyilvánulásodon és döntéseiden fog múlni, minél ügyesebben játszod ki kártyáidat és manipulálod társaidat, annál nagyobb esélyed van túlélni a párbajokat és elérni a céljaid.

Bang!
A játék készítője kiegyenlítette az erőviszonyokat, egy látszólag hasznosabb képességgel rendelkező karakternek rendre kevesebb életpontja van a játékban, miért írom azt látszólag? mert bármelyik karakter uralhatja a vadnyugatot vagy rogyhat holtan a földre pár forduló után, mindez azon múlik, kinek a kezébe kerül és az, hogyan használja.

A játék menete:

A játékosok kiválasztanak egy játékostáblát és maguk elé helyezik, ezen található az életsávunk, ide helyezik le a karakter és szerepkártyáikat, továbbá a játékban megszerzett fegyvereiket. (kezdésből mindenki egy 45-ös Colttal indul).

Bang!

Ezután alaposan megkeverjük a szerep és karakterkártyákat, majd mindenkinek osztunk egyet-egyet, a karakter lapokat felfordítva a táblánk közepére helyezzük és felolvassuk a képességeit, hogy mindenki tisztában legyen evvel a kezdés előtt. A karakter lapunkon megjelenő töltények száma fogja megadni hány élettel kezdjük a játékot. A táblánk felső részére ennek megfelelően felhelyezzük a töltényeket. Miután mindenki felolvasta a képességet és betárazta a töltényeit, megnézzük a szerepkártyákat is. A szerepek a seriffet leszámítva titkosak, mindenki lefordítva a karaktere mellé helyezi ezeket a játékostáblán. Mivel a seriff szerepe nyilvános, ezért +1 életpontot kap „jutalmul”, továbbá mindig ő kezdi a játékot.

Minden szerepnek megvan a maga célja, a következőképpen:

Serif –leszámolni a banditákkal és a renegáttal a törvény nevébenBang karaktekártyák
Bandita – eltenni a sheriffet a láb alól
Serifhelyettes – megvédeni és segíteni a seriffet
Renegát – a seriff helyére pályázik, de azért rosszakarókat sem akar magának, így a célja utolsónak maradni a játékban.

A játékban 1 seriff, 1 renegát, 2 seriffhelyettes és 3 bandita szerepkártya található. Miután mindenki megismerte a szerepét és a saját karakterét, megkeverjük a játékkártyákat és mindenkinek annyit osztunk, ahány élettel kezdi a játékot, e mellet mindenki kapni fog egy játéksegédlet kártyát is, amelyen egy szimbólum magyarázat található, ez segít kezdetben megérteni a kártyákat. A megmaradt lapokból formálunk egy húzópaklit, amit a játéktér közepére helyezünk el, mindenki számára elérhető távolságban.

Bang segédlap
Az előkészületek után elkezdődik a játék. A soron következő játékos húz két lapot az imént elhelyezett pakliból, majd cselekedhet, kijátszhat bármennyi kártyát, amit egyedül szem előtt kell tartania az, hogy a fordulóját maximum annyi kártyával zárhatja, ahány élete van az adott pillanatban. Rengeteg lehetőségünk van, rálőhetünk valakire, fegyvert szerezhetünk, fedezékbe vonulhatunk és folytathatnám, felsorolni hosszadalmas lenne, ebben majd segítségetekre lesz a játékszabály. A játék fordulóról fordulóra addig zajlik, ameddig valakinek vagy valakiknek nem sikerül elérni a szerepkártyáján található célt. Mivel csak a seriff kiléte ismert, így a játékosoknak óvatosan kell kideríteniük, ki milyen szerep mögött rejtőzik. Lépeseinket nagyon meg kell fontolnunk, mert eszeveszetten sem lövöldözhetünk, példának okáért, ha a seriff véletlenül lelövi a helyettes társát, el kell dobnia az összes lapját, vagyis védtelen lesz egy teljes fordulón keresztül, amennyiben viszont egy bandita hull el, az őt lelövő játékos 3 lapot húzhat fel azonnal jutalomként (még akkor is, ha a saját bandita társát lőtte le). Érdemes tehát megfontolni, kire tüzelünk és kit haragítunk magunk ellen, mert nagyon hamar találhatjuk magunkat szorult helyzetben.

Bang!
Egy szabályról mindenképp említést kell tennem, ez pedig a játékosok közötti távolság. A közvetlenül a játékos mellett ülő személyek 1 távolságra vannak tőle, az egyel tovább ülők 2 távolságra és így tovább. Ez nagyon fontos a játék során, pl. a fegyvereknek megvan, hogy mekkora távolságra hatásosak. Amint említettem a játékot mindenki egy 45-ös Colttal kezdi. A fegyver alatti célkeresztben található egy 1-es, ami azt jelenti 1 távolságra levő játékosokra tüzelhetünk. A játék során persze ezen a helyzeten könnyedén változtathatunk, vannak jobb fegyverek amelyekkel, 2, 3, de akár 5 távolságra is lőhetünk. Ezzel ellentétben nem csak csökkenteni lehet a távolságot, de akár növelni is, pl. ha lóra pattanunk, máris eggyel távolabb látnak minket.


A BANG! a kártyajátékok újragondolásának egyik példás darabja. Mint minden társasjátéknak a kulcs itt is az, hogy bele tudjuk élni magunkat a játékba. Ez régen a “színre szín, számra szám” jellegű kártyajátékokkal elég nehezen ment, mert túl száraznak hatott az egész. A tematikus kártyajátékok megjelenésével az alkotók viszont sokkal nagyobb közönséget tudtak és tudnak a mai napig is megmozgatni és bevonzani. A BANG! egy ügyesen megtervezett kártyajáték, ami sok forrásból merítkezik. Ötvöz egyszerre több társasjáték mechanizmust, miközben egy újat alkot. A kártyák strapabíróra lettek tervezve, így sok játszma után sem fog majd látszani rajtuk a használat, a kézzel rajzolt illusztrációk, pedig hangulatossá varázsolják az összképet.

Bang!

 

Ajánlom ha…
- szereted a kártyajátékokat
- odavagy a vadnyugatért
- szeretnél egy új stílusú kártyajátékot
- keresel egy egyszerű és gyorsan megtanulható társast
Nem ajánlom ha…
- nem szereted a játékost kiejtő társasokat

BANG!
Tervező: Emiliano Sciarra
4-7 játékos számára
Életkor: 8+
Játékidő: 20-40perc
A doboz tartalma:
7 szerepkártya
16 karakterkártya
7 játéksegédlet
30 töltény (az életjelző sávokra)
80 játékkártya
7 játékostábla

 

Írta: Heim Hunor

 

A Bang! társasjátékot innen megvásárolhatod.