Ha valaki megkérdezi a legtöbb embert, milyen társasjátékokat ismer, bizonyára legtöbbünknek a "gurítok és lépek, gurítok majd újra lépek" jellegű játékok jutnának eszébe, ami egy gurítókockából és pár bábuból áll egy lineáris táblát, amiket csak akkor veszünk elő, ha áramszünet van vagy, mert tényleg nem akadt jobb dolgunk. Amennyiben viszont valakit kicsit túl szeretne nézni ezen a negatív sztereotípián a társasjátékokat illetően, akkor olyan kincseket találhat, mint a mai bemutatóm alanya, nevezetesen a Dead of Winter.


A zombik manapság a fénykorukat élik, mindenki próbálja meglovagolni ezt a rothadó őrületet, filmek, sorozatok, ruházatok, ajándéktárgyak és játékok készülnek, felölelve ezt az úgy tűnik kifogyhatatlan készletet. Most egy kicsit másfele szeretnélek elcsalogatni titeket a filmektől a zombik egy olyan világába, ahol nem kell semmi más csak egy asztal és pár lelkes jelentkező, akik szeretnék átélni a kilátástalanságot, a döntések nehézségét és a lassan széteső barátaink állandó zaklatását, egy közös kaland során.Dead Of Winter
A Dead of Winter egy kooperatív társasjáték 2-5 játékos részére, amelyben a kríziseket legyőzve kell túlélnünk pár napot egy zombi apokalipszis kellős közepén. Társainkkal egy maroknyi túlélőt irányítunk, akik minden nap újabb nehézségekkel szembesülnek, amelyeket meg kell oldaniuk az életben maradás érdekében. Fő célunk, hogy a közösségünk morálja ne essen 0-ra, mivel ilyen helyzetben nincs más mi tartsa bennünk a lelket, csak a remény van, ha ez is elvész, vele együtt mi is elveszünk és a játék is. Ez így elsőre egyszerűnek hangzik, de a játék gondoskodik arról, hogy minden egyes napunk, amelyet a játékban töltünk az a lehető legnehezebb legyen. A Dead of Winter játéktere egy fő táblából és 6 helység lapkából áll.


A főt táblán megtalálható:
1. A kitűzött küldetésünk, amit elszeretnétek érni a játékban, ebből a játék elég sokat ad, meghatározva a nehézségi fokát is a játéknak, így szabadon választható mennyire szeretnétek szenvedni :D bár nem feltétlen muszáj ezekre hagyatkozni, magatoknak is kitalálhattok, amilyent csak szeretnénk, ez dönti el lényegében hány napot kell túlélni és milyen körülmények között, ekkor határozza meg a játék hány zombi fog kóborolni az utcákon stb.
2. A krízis pakli helye, ebből minden körben kell húznotok és ez határozza meg, milyen krízist kell legyőzzetek, pl. éhség, gyógyszer hiány stb. Amennyiben nem sikerül valami negatív történés fog bekövetkezni pl. esik egyet a morál (tudjuk, ha eléri a nullát a játéknak vége). Mellette pedig a közös raktár, ahova betehetitek a krízis megoldásához szükséges készleteket.
3. Egy szemét lerakó, ide fog kerülni minden a játékban felhasznált kártya, erre különösen gondotok kell legyen, mert ha a kör végén eléri a 10 kártyát, újra esik a morál.
5. A nap és a moráljelző sávok.
6. Egy étel készletjelző kis sarok. Igen...ameddig a kolónián tartózkodtok, addig minden egyes embereteket etetni kell, ha ez nem sikerül? Kitaláltátok...újra esik a morál.
7. Végül, de nem utolsó sorban maga a kolónia. Itt kezditek ti a túlélők a játékot és itt fognak rátok törni körről körre az élőhalottak. Akarom mondani itt is.

Dead of winter
A fő tábla mellett felsorakozó helységek nem mások, mint a vegyes üzlet, kórház, iskola, könyvtár, rendőrség és a benzinkút. Mindegyik helységre kerül egy egyedi pakli tele készletekkel, amelyeket a játék során kutathattok fel. Értelemszerűen az sem mindegy hol kutakodtok, az üzletben nagyobb eséllyel találtok élelmiszert, a rendőrségen fegyvert, kórházban gyógyszer és így tovább. A kis körök minden helységen azt jelképezik hány túlélő és hány zombi számára van hely, üres zónák - túlélők, fertőzött zónák - zombik.


A játék e mellett tartalmaz számtalan túlélő meg zombi figurát, étel jelzőket, barikádokat, gurítókockákat és egyéb érdekességeket, amiket felhasználtok a játék során. Erről majd mellékelek egy teljes felsorolást a bemutató végén.

Dead of Winter
Van még egy érdekes összetevője a játéknak. Mivel ez egy kooperatív élmény, így lényegében közösen küzdötök a játék ellen, ha a fordulók viszont nem lennének változatosak, hamar egyhangúvá válna az egész. Pontosan ezért készítettek a fejlesztők egy újabb paklit, ami döntően befolyásolhatja a történetek alakulását, olyan válaszutakat, amelyek érvénybelépése után akár minden megváltozhat. Minden körben a játékosoknak húznotok kell egy ilyen válaszút kártyát, aminek titkáról az éppen cselekedni készülő játékos nem tudhat. Miért nem? Mert így nem tudja befolyásolni a sorsát.


Hozok is egy példát miről is szól ez az egész és mitől teszi egyetlen lap változatossá és egyben érdekessé is a játékot. A tőlem jobbra ülő játékos köre következik, én húzok neki egy válaszút kártyát és megnézem, mi van a lapra írva. Jelen esetben a következő "Ha a játékos elhagyja a kolóniát, a kártya aktiválódik". Tőlem jobbra ülő mit sem sejtő játékos úgy dönt elhagyja a kolóniát és egy kis élelem megtalálásának reményében elindul a vegyes üzlet felé. Mivel elhagyta a kolóniát, a játék megáll, én pedig felolvasom az éppen aktiválódott válaszút kártya tartalmát. Ilyenkor egy rövid történetet vázol elénk a játék "Utad során fényt látsz egy ablak mögül, lassan odasettenkedsz és benézel az ablakon, egy öreg házaspárt látsz, akik éppen a még megmaradt élelem készletüket veszik számba" Miután elolvastátok a történetet általában 2 lehetőség közül dönthet a játékos, vagy néhány esetben az egész csapat. Lássuk milyen lehetőségeket kínál ez a kártya... Opció 1: "Pár perc bátorságszerzés után összeszorítod a fogaid és berontasz a házba, fegyvert fogsz a párra és az ételt követeled, megrémülve pár percig próbálnak tiltakozni a döntésed ellen, de hajthatatlan vagy. Elveszed az összes élelmüket és tovább állsz. Szereztél 4db. élelmiszert, de nem tudsz megbocsájtani magadnak. A morál 1el csökken". Opció 2: "Hosszú percekig gondolkodsz, mit tehetnél, végül úgy döntesz, továbbállsz. Nem történik semmi."


Ilyen és ehhez hasonló válaszutak fogják körről körre megszakítani a játékot. A 80 darab válaszút kártya pedig gondoskodik arról, hogy legyen, amin törjétek a fejetek.Dead of Winter

A játékmenetbe nem szeretnék nagyon részletesen belemenni, mert annak magyarázata elég hosszú perceket és sorokat vonna maga után, de nagyvonalakban felvázolnám, hogy azért mégis lássátok átfogóbb képet.


Miután felállítottátok a játékteret és kitűztétek a teljesíteni kívánt küldetést, minden játékos húz 4 db. túlélő kártyát. Megnézi őket, majd kettőt választ. Természetesen, mint a válaszutaknál, a döntések ebben az esetben sem könnyebbek. Van, akivel könnyebben lehet keresgélni, van, aki jobb támadási készségekkel rendelkezik, továbbá mindenkinek van egy egyedülálló speciális képessége, pl. egy kártya helyett kettőt húzhatsz fel, amikor az üzletben keresel.


Amint sikerült választani, mindenki magához vesz 3 gurítókockát, egyet magának és egyet-egyet mindegyik túlélőjének. Ezután egy újabb lapot osztunk ki mindenkinek, a szerepkártyákat. Két fajta szerepkártya létezik, a hétköznapi túlélők, akik közös erővel próbálják túlélni a vészt, és olyanok, akik árulok és céljuk, hogy elbukjon a csapat és teljesítsék saját önös céljaikat. A játékból persze kilehet szedni ezeket, ha nem kívántok áruló mechanizmussal játszani, hanem egy teljes kooperatív élményre vágytok, ellenben kipróbálni mindenképp érdemes, mert egy plusz feszültséget hoz a játékba. Mivel emberek vagyunk, ezért mindenkinek vannak titkos céljai, ezeket szintén a szerep kártyákból ismerhetjük meg. Végül, de nem utolsó sorban mindenki kap egy kezdő kéznyi készletet, benzin, gyógyszer, élelmiszer, stb. ami az osztás során jut nekünk.Dead of winter Miután ez is megvan, elkezdődik a játék. Először is felfeditek az aktuális krízist, húztok egy krízis lapot a pakliból, ami megoldásra vár, majd mindenki gurít a kockákkal. Ezután sorra következik mindenki. Az első játékos eldönti, merre szeretne menni, mit szeretne tenni, persze figyelembe kell vegye a kockáit is. A karakter lapokon fel vannak tüntetve hányas gurítás szükséges egy-egy akció elvégzéséhez. A mozgás és a lapok kijátszása teljesen kocka független és szabadon véghezvihető. Egy apró feltétellel...van egy 12 oldalú kocka a játékban, az ún. "kitettség kocka" rajta elszórva különböző negatív hatások. Amennyiben egy játékos mozogni vagy támadni szeretne, gurítania kell evvel. Négy lehetőség valósulhat meg:
Dead of winter kocka1. Űreset gurított: ekkor nem történik semmi és az akció sikeres volt
2. Vércseppet gurított: az akció sikeres volt, de a játékos szerzett egy sebesülést (3 után a túlélő meghal és hát persze...esik 1el a morál, mint minden nemű halálozás esetén.)
3. Koponyát gurított: fagyási sérülést szerzett, amennyiben nem sikerül meggyógyítani 2 körön belül, a játékos túlélője meghal.
4. Fogat gurított: A zombik elkapták, azonnali halál. Ilyen lehetőség szerencsére csak egy van az egész kockán. Viszont ilyenkor a harapás terjedni kezd és megfertőzheti a közelben levő többi játékost is.

Mivel a számozott gurítókockák használatakor nem csak nagy számokat gurítunk, esetleg becsúszik egy-egy nem kívánt szám, ami nem passzol a túlélőink keppességeihez, akkor sem kell csüggedünk, egy 1es kocka is hasznos lehet a csapat számára, felhasználásával üríthetjük a szemetet, építhetünk barikádokat stb. Amikor minden játékos felhasználta az összes kockáját, amit gurított a kör elején a játék egy újabb szünetet tart, ami alatt megnézitek sikerült-e megoldani a krízist, van-e elegendő táplálék mindenkinek stb. A krízis megoldásra különösen figyelnetek kell, mivel a krízishez hozzájáruló emberek nem mutathatják meg milyen kártyákkal járultak hozzá a megoldáshoz. Az is lehet, hogy pl. egy étel krízis során van egy áruló a csapatban és valami teljesen mással próbálta elhitetni veletek, megvan oldva a krízis, amikor viszont a kör végén összekeverés után felfeditek a lapokat, szembesültök avval, hogy valaki miatt a krízis nem oldódott meg, így nehéz helyzetbe került a csapat. Az áruló kilétét, ha felfedtétek, akár ki is szavazhatjátok őt, ekkor egy új szerepkártyát kell húznia, de attól a ponttól kezdve már teljesen magára maradt. Ettől eltekintve persze rátok támadhat, de akár üzletet is köthet veletek. Miután lezártátok a kört, egy újabb veszi kezdetét, újra gurítotok, újabb krízis húztok fel és újra megbírkóztok a lehetetlennel, épen kimászni ebből, amibe keveredtetek.Dead of Winter
A játék során a célotok megoldani a körről körre felmerülő kríziseket, haladni a játék elején felállított küldetés felé és nem utolsó sorban teljesíteni a saját szerepkártyátokon található B kikötést is, mindezt úgy, hogy közben zombik loholnak a nyakatokban, akármerre mentek, talán még árulókkal is barátkoztok és a morálotok sem eshet le nullára. A megoldás teljesen rajtatok áll, szabad kezet kaptok, hogy próbáltok túljárni a játék eszén, még kártyákat is adhattok át egymásnak, így nem kell attól tartanotok, hogy számotokra nem kedvező lapokat húztatok fel egy-egy keresés közben.


(Meg egyszer megjegyezném ez egy nagyon rövid összefoglalója volt a játéknak, mivel még számtalan érdekesnél érdekesebb elemet tartalmaz, amellyel találkozni fogtok játékról játékra)

A játék összetevői igényesen megmunkáltak, minden darabról tükröződik az, hogy a készítők szívüket, lelküket beletették a tervezés és a gyártás során. A játék maga meg teljesen új és egyedülálló élményt nyújt, amellyel eddig még soha nem találkoztam. Döntéseinknek komoly hordereje van, egy számunkra egyértelmű és egyszerű döntés a játék elején, nehezen irányítható helyzetet okozhat a későbbiekben, így érdemes megvitatni a lépéseket, pontosan ezért csapatépítő hétvégékre sem egy utolsó választás a Dead of Winter. A játék nem bonyolult, de a lehetőségek nagyon szerteágazóak, így a fejlődési görbe is kicsit nagyobb, mint egy hétköznapi társasnál. Viszont ezért cserébe nem hétköznapi élmény nyújt, pontosan ez teszi széppé és egyedivé az egészet. A folyamatos történet változások a válaszút kártyáknak hála és a folytonosan elénk kerülő nehézségek egy percig sem teszik unalmassá ezt a zombi apokalipszis során játszódó társasjátékot. Nehéz úgy kimagaslót alkotni, hogy lassan az utolsó cseppig kiszipolyozták már ezt a zombi témát, de úgy tűnik ez a Dead of Winter alkotóit nem érdekelte és egy roppant üde színfoltot mutattak be nekünk a játék személyében. Nem véletlenül van előkelő helyen a BGG oldalán, jelenleg összesítettben a 23. helyen tartózkodik a világranglistán.Dead of winter
Neked ajánlom, ha...
- szereted a zombis témát (de ha nem, akkor is)
- nézed a Walking Deadet
- szeretsz csapatban játszani
- nem riadsz meg a kihívásoktól és tervezgetésektől
- akarsz egy komolyabb társast is a sok egyszerű mellé
Nem ajánlom, ha...
- a türelmetlen játékosok közé tartozol
- ha nincs időd vagy nem akarsz 1,5-2 órát szánni egy társasra
- a kompetitívebb társasokat szereted, inkább mások ellen, mint másokkal együtt játszani
- nem szereted a tervezgetős játékokat

 

Írta: Heim Hunor

Megvásárolhatod a Down of Winter-t ide kattintva!