EXIT - A SZABADULÓSZOBÁS JÁTÉK (BESZÁMOLÓ)
- Spoilermentes -

Sziasztok, Huni vagyok, az elmúlt napokban volt kis időm, így szántam időt arra, hogy kipróbáljam az EXIT szabadulószobás társast, abból is az első részt, Az elhagyott kunyhót. Mivel ez egy elég különleges jellegű társas és még nagyon újdonságnak számít, gondoltam írok egy rövid spoilermentes beszámolót, milyen érzés volt "kiszabadulni" és hogyan is kell elképzelni a játékot.

 

A doboz kinyítása után egy rövid kis bevezető várt, amiben kirajzolódott a helyszín, hol járunk és egyáltalán, hogy kerültünk arra a helyre, ahonnan most ki kellene szabaduljunk. A pár soros bevezető után, volt pár mondat a játékról és arról, hogyan kell játszani. Nem volt elbonyolítva és nem is probléma, legalább hamar belevághattunk a rejtvényfejtésbe. Az első dologunk az volt, hogy pakoljuk ki külön paklikba az összes kártyát és a dekódertárcsát, hogy jól átlátható legyen minden. 3 féle paklit találtunk a dobozban, a segítség paklit (amit szerencsére nem kellett használjunk) egy feladat és egy megoldás paklit. E mellett kaptunk egy kis füzetet, amiben különböző rejtvények voltak, amikről eleinte még nem tudtunk semmit, hiszen a szabálykönyv nem tért ki külön erre, csak annyit írt, hogy tiétek és bátran lapozgassátok.

A játék akkor kezdődött el, amikor felhúztuk az első feladatkártyát, itt már nem voltak utalások és magyarázatok, egyből belecsöppentünk a közepébe, fogalmunk nem volt mit kellene tenni, csak próbáltuk értelemezni a versikéket, a számsorokat és a különbnél különb dolgokat.

A játékban csak akkor húzhatsz újabb feladatkártyát, ha sikerült megfejetenéd egy-egy rejtvényt, ami majd elvezet a megoldáskártyákhoz és a kulcsokhoz. Előbb viszont használni kell a dekódertárcsát, ami szerintem egy elképesztően jól kitalált dolog. Különböző szimbólumokra oszlik és minden szimbólum alá "beüthetünk" egy 3 számjegyből álló sort, általában ezeket a számokat egy-egy rejtvény vagy rejtvénysorozat megoldása után kapjuk meg. Amikor a tárcsákkal beállítottuk a helyes számot, akkor felbukkan egy szám, ami egy kártyára utal, amit ki kell keresnünk a pakliból, hogy folytatódjon a játék és megkapjuk az újabb rejtvényt vagy esetleg a kulcsokat egyes dobozokhoz és zárakhoz. A kunyhó, amiben beragadtunk tele van kis széfekkel, szekrényekkel és dobozokkal, amelyeket kinyíthatunk, a rejtvényfejtések során. Ezekben a nyitásra váró dobozokban kulcsfontosságú elemei vannak egy-egy összetettebben felépülő rejtvénynek. Ahogy haladtunk előre a játékban a dekódertárcsa számait egyre nehezebb volt megfejteni, volt olyan rejtvény, amitől őszintén mondom majdnem eldobtam az agyam olyan jól volt kitalálva, egy pakli kártyából meglepő mit lehet kihozni. A dekódertárcsa viszont nem a rejtvények miatt lett nagyszerű, hanem a megvalósítása miatt. Egyszerűen úgy van kialakítva az egész, hogy puszta tippeléssel esélyed nincs megfejteni a kódokat. Ha rossz kódot állítotok be, bár felhuzhattok egy újabb kártyát...de a tárcsa ilyenkor nagyon ötletesen mindig zsákutcába taszít, így kezdhetitek előről az adott rejtvény értelmezését. Volt egy rejtvény, ahol pl. két megoldás is helyes volt, hogy ez a véletlen műve vagy sem azt nem tudom...de nagyon jó volt látni, hogy több úton is elindulhatunk a szabadulás felé.

Általában egyszerre több rejtvény került fel, amik más és más zárakat nyítottak, a játék semmilyen segítséget nem adott, nekünk kellett rájönni, hogy melyikkel lenne érdemes kezdeni. Ha esetleg mégis elakadtok, használhatjátok a segítség kártyákat, minden zárhoz/szimbólumhoz ebből 3 darab tartozik, az első egy kisebb segítség, a második egy nagyobb, és ha így sem sikerül megoldani, akkor a 3. lapon már rajta van a megoldás. Mivel az Exit első része normál nehézségi szint, így valószínűleg, hogy ha van egy kis kitartásotok, akkor nem lesz szükségetek a segítségre...de ez nem jelenti azt, hogy azért olyan magától értetődő rejtvények lennének. Elég sokszor jó alaposan megdolgoztattuk az agyunkat. A játék során számtalan rejtvénnyel találkoztunk, köztük voltak számokkal kapcsolatos feladatok, szövegesek, kódnyelvesek, képértelmezés, de még színekkel kapcsolatos is volt. Ezek megoldásához tűrőgetni, vagdosni, rajzolni és hasonlókat kellett. Társasjáték gyűjtőként elég fura érzés volt, amikor szétkellett vágni valamit...de ez az élmény része, szóval gondolkodás nélkül megtettem.

A rejtvények összeségében nagyon ötletesen vannak felépítve és nincs ismétlődés, a doboz minden rejtvénye teljesen különálló, így nem éreztük soha azt, hogy jaa na megint ezt kell tenni. Nem...minden egyes rejtvény más és más gondolkodás várt el tőlünk, ami nagyon izgalmassá tette az egészet. Most, így hirtelen nem tudom mennyi rejtvény volt...de talán 30 darab, erre most hirtelen tényleg nem tudok válaszolni, mert láncokba volt kötve többször az egész.

Kezdetben nagyon szkeptikus voltam az EXITtel kapcsolatban, mert na...venni egy társas, ami csak egyszer játszható, úgy voltam vele ehh, nem biztos megéri, de most, hogy kipróbáltam az első részt...őszintén gondolkodás nélkül végig fogom vinni az összest, még akkor is, ha 100 jelenik meg belőle, mert elképesztően egyedi élmény volt, amit soha még egy társasban sem tapasztaltam. Kérdés nélkül csillagos 10-es számomra és azok számára is, akikkel játszottam illetve akiknek mutattam. Ha pedig azt nézzük, hogy a magyar kiadás jóval olcsóbb, mint az angol, akkor még végképp megéri (2 bő feltétes pizza ára :D a pizzát elfelejtem fél órával később, de ezt tuti nem egyhamar)

Amikor megláttam idén, hogy az EXIT kapta az év összetett játéka címét azt mondtam ez egy vicc...hogy lehet egy egyszer játszható játékot, ilyen rangos díjjal kitüntetni?? Utólag visszagondolva...kicsit elhamarkodottan ítéltem, mert annyira egyedi az egész, hogy őszintén...tényleg megérdemli a díjat. Garantálom, ha kipróbáljátok az elsőt, akkor vágyni fogtok a következőre is. A lehetőségekhez mérten nagyon jól átadja egy valós szabadulószoba élményét. Személy szerint én alig várom nekikezdjek a következőnek és mivel nemrég megjelent még 3 rész - egyelőre még csak angolul - a már meglevő 3 mellé, amelyek már nehezebbek (északi-sark, egy sziget és egy kastély) úgy érzem jó kis szabadulós esték lesznek még nálam :D

100 szónak is egy a vége. AJÁNLOTT!!!

(H.H)