EXIT 2 - A TITKOS LABOR (BESZÁMOLÓ)
- spoilermentes -

Sziasztok, Huni vagyok, az első beszámoló után úgy gondoltam a többiről is fogok írni szépen sorban. Lássuk hát milyen élmény volt kiszabadulni a titkos laborból.

(Ha nem olvastad az első részről készült beszámolót a linkre kattintva megteheted: https://goo.gl/qAigQi )

Ez a rész nem csak egy beszámoló lesz, hanem röviden azt is leírom miért játszodjuk az Exitel rendeltetésszerűen és ne, hogy is fogalmazzak "sporlósan". Rengeteg embertől hallom, hogy úgy akarják végigjátszani az Exitet, hogy nem tűrögetik vagy vagdossák szét a kártyákat és lapokat, mert szeretnék valakinek tovább adni, vagy eladni, miután végigjátszottak stb. Így úgy gondoltam teszek egy kisérletet arra mennyire megvalósítható ez, felkészültem rengeteg lappal, írószerekkel, okostellóval, képszerkesztő programokkal és minden ehhez hasonló segédeszközzel, hogy úgy játsszuk végig a játékot, hogy egy eleme se sérüljön a végére. Hogyan sikerült? Hát előljáróban annyit elmondhatok, hogy az egyik legrosszabb döntés volt, amit hozhattam...

Ne haladjuk viszont ennyire előre és beszéljünk a lap megóvás helyet magáról a játékról. Az első kérdés, ami felmerült bennem, amikor kibontottam a dobozt, hogy vajon lesz-e ebben olyan rejtvény vagy valami ahhoz hasonló, ami volt az első részben, lesz-e valami olyan feladat, amire azt mondom "jaaa hát ez már ismerős az elsőből". A válasz erre pedig egy határozott nem...egyetlen egy feladat sem volt még egy kicsit sem hasonló az elhagyott kunyhóbán látottakhoz. A második részben, ahogy a címéből is látszik egy laborba vezet utunk, ahonnan megkísérleljük a kijutást, miután ismét ránk zárták az ajtót. A szabálykönyv 90%-ban ugyanazt, mint a korábbi részben, az egyetlen eltérés az maga a bevezető kis történet, ami értelemszerűen bevezeti a laboros témát, ettől eltekintve viszont, aki már játszott egy Exit résszel, annak nem kell újra átolvasni a szabálykönyvet, a játék "szabályai" ha van ebben ilyen, pontosan úgy szólnak.

Az egyik változás, hogy bár itt is kódokat kell keresnünk, amiket majd "beüthetünk" a dekódertárcsán, de nem elég most már megtalálni csak a számokat, hanem minden számhoz a megfejtés után még hozzá kell rendelnünk egy-egy üvegcsét is, mert a tárcsán már nem számok, hanem kémöcsvek vannak. Nem okoz ez különösebb problémát (az elején) viszont próbára teszi a figyelmünket jobban, mint az első rész. Ez pedig tökéletesen érvényes a rejtvényekre is, sokkal elvontabbnak éreztem őket, mint az első részben. Nem volt ebben olyan sok "ahhaaaaa" pillanat, mint az elsőben, hanem a legtöbb megfejtés után még bennünk volt a kétely, hogy ez akkor most jó? Úgy érzem a titkos labor rejtvényei sokkal inkább próbára teszik a játékosok megfigyelőképességét és mivel számtalan módon indulhatunk el a megfejtés felé, ezért jócskán lesznek itt a megfejtés során zsákutcás pillanatok, amikor úgy megremeg a kéz, hogy huuu na most felhúzzuk-e a segítség kártyát vagy sem. Az elhagyott kunyhóban volt jópár olyan rejtvény, amikor már a ránézése tudtuk, hogy mit kell tennünk, csak idő kérdése volt a megoldás megtalálása. Itt a rejtvények azért nem annyira voltak egyértelműek és tényleg akadtak olyan pillanatok, amikor az agytekervényeim kb. úgy kerregtek, mint egy 20 éves betárcsázós modem a gondolkodástól, mert egyszerűen nem láttam merre kéne tovább haladni. A rejtvények itt már több lapból álltak össze és volt jópár olyan rejtvény, ami tökéletesen megtudott téveszteni, hogy még véletlen se azt tedd, amit kéne...ezekkel viszont nem volt gond, hiszen nem lenne izgalmas az egész, ha minden olyan magától értetődő lenne mindig. A titkos laborban is volt pár igazán egyedi megoldás, aminek a végén úgy elgondolkodtam...valakinek, hogy tud ez kipattanni a fejéből, szóval mindenképp érdekes volt ez a rész is és ajánlom ezt is, ahogy az elsőt.

Egyet viszont azért itt jó megjegyezni és kiemelni, a titkos labornak ne akkor kezdjünk neki, amikor épp hazaértünk egy hosszú nap után, mert elég nehéz percek fognak várni akkor ránk. Sokkal, de sokkal több figyelem és koncentráció szükséges ehhez a részhez, mint az elhagyott kunyhóhoz, ez azért látszik a képeken is, ha ránézünk arra a képletekkel és ábrákkal teli oldalra a füzetkéből. Nem kell különösebb matematikai tudás, szóval ez ne rémisszen el senkit, de lesznek olyan rejtvények, aminek a megoldása közben azért nem ajánlatos megbeszélni az aktuális foci eredményeket vagy a heti pletykákat, mert akkor végképp elveszítjük a fonalat. A laborban kevesebb széfet/ajtót nyitottunk ki, mint az első részben (legalábbis nekem kevesebbnek tűnt), a rejtvények viszont összetettebbek.

Összességében a titkos labor hasonlóan jó szórakozás volt, mint az első, de úgy érzem fejben jelentősen jobban kifárasztott, mint az elhagyott kunyhó. Ez persze nem baj, mert tényleg adta egy szabadulószoba hangulatát.

Na de lássuk miért hoztam azzal a legrosszabb döntést, mert megpróbáltam óvni a kártyákat és a többi tartozékot, amiket végül sikerült is...egyben maradt a játék, de őszintén nem érte meg.

Először is azért, mert kényelmetlenül elnyújtotta a játékot és kétszer annyi időbe (hanem többe) telt végigvinni, mint az első részt. Mindig mielőtt bármit is írtunk volna a tartozékokra vagy tettünk volna velük valamit, előbb lekellett másolnom azokat magamnak, készítsek egy vázlatot róluk vagy jegyzeteljek egy lapra...ezek a szünetek pedig egyszerűen elrontották és megtörték az élményt. Benne vagytok a rejtvényfejtésben s akkor kell szólj, hogy stop...ne felejtsétek el, amit gondoltatok, előbb hamar készítsünk egy vázlatot a kártyáról, hogy nehogy sérüljön, sőt...több esetben tiszta feleslegesen készült vázlat, mert nem is kellett volna, mert rossz gondolat mentén indultunk el, de az időt akkor is elvette tőlünk feleslegesen. Valószínű a labor ezért is tűnt jóval fárasztóbbnak, mert folyamatosan megtörték ezek a kis "védelemző" szünetek a figyelmet, nem beszélve arról, hogy volt pár eset, amikor bár kellett vázlat, de pontosan a hibás vázlat miatt nem sikerült megtalálni a megoldást. Egyszerűen bosszantó volt ez az egész "védjük meg a kártyákat" felfogás és bár megvalósítható hellyel közzel, de szerintem egyáltalán nem éri meg. Óriásit elvesz a hangulatból, szóval egy biztos...ha nálam Exitelés lesz (márpedig lesz, mert nagyon jó játék) akkor az biztos, hogy nem fogjuk kímélni a tartozékokat és nektek se ajánlom. Ez egy ilyen játék, ahol nem kell félteni a tartozékokat, így volt kitalálva, szóval ne próbáljátok meg "kijátszani" a rendszert. Egyszerűen nem éri meg, mert megvontok magatoktól egy jelentősen egyedi elményt.

Szóval ezer szónak is egy a vége...így a második rész után is nagyon nagyon ajánlom az Exit szériát, mert egyedi kikapcsolódás, viszont játszátok rendeltetésszerűen, mert úgy adja vissza az igazi teljes élményt.

(H.H)