Ezt a bemutatót kezdhetném úgy is, mint, ahogy kezdődik több film is, egy „Megtörtént események alapján” címszóval. A Mr. Jack in London, Hasfelmetsző Jack legendája köré építkezik és visszavisz minket a 19. század végi London utcáira, ahol a játékosok Jack vagy az utána kutató nyomozó bőrébe bújhatnak. Egy éjszakai hajsza, amely során kiderül Jacknek sikerül elmenekülnie vagy a nyomozó ügyes munkája révén kézre kerül az akkori idő legkeresettebb bűnözője.

Mr Jack Londonban

 

Aki esetleg nem ismerné a hasfelmetsző történetét, annak pár sorban megemlítném kiről is beszélünk. Hasfelmetsző Jack egy máig ismeretlen személy, aki 1888-ban London Whitechapelnek nevezett nyomornegyedében követett el különös kegyetlenséggel több gyilkosságot. A nyomozásba a híres Scotland Yard is részt vett, de mégsem sikerült soha elfogni a tettest, így kilétét örökre homály fedi. Felmerülhet természetesen most a kérdés, ha ilyen komor alapokra építkezik a játék, akkor jó döntés ezt többek között gyerekeknek is kiadni? Nos, a válasz egyértelműen az, igen. A játék bár merítkezik hasfelmetsző kultuszából azért, annyira mélyen nem bonyolodik bele, hogy ez bárki számára zavaró legyen. A játék felvezetésében csak az áll, Jack oson az árnyak között, a nyomozók pedig megpróbálják őt elfogni, de mi okból az már nem szerepel se a leírásban se a szabálykönyvben.


E miatt, akinek nem ismerős Jack története, azoknak a játék címe akár az is lehetne „Bújócska Londonban”, mert a játék nem utal semmilyen nemű gyilkosságra. A témaválasztás viszont a megkérdőjelezhető alapok ellenére is tökéletes. Roppant jól megadja az alap hangulatot és egy társasjátéknak pontosan ez a lényege. Ahogy már írtam a korábbi bemutatóimban is, ha nem vonz be a játék hangulata, soha nem fogunk élvezettel leülni mellé. A hosszúra nyúlt bevezető után viszont lássuk sikerülte egy szerethető játékot varázsolniuk a készítőknek ebből a zord történetből.
A Mr. Jack in London egy dedukciós társasjáték két személy részére, amelyben az egyik játékos Jacket alakítja a másik pedig az őt követő nyomozót. A játék kettejük fáradhatatlan küzdelméről szól. Jack célja elmenekülni, a nyomozó célja pedig elfogni őt még hajnal előtt. A játék 8 óra (kör) történéseit foglalja magába a Whitechapel nyomornegyed utcáin estétől hajnalig. A tragikus történtek hatására az utcákra csak 8 személy mer kimerészkedni sötétedés után. Sherlock Holmes és lelkes segédje Watson, John Smith, aki az utcákon levő gázlámpákért felelős, Lestrade nyomozó a Scotland Yard detektívje, Miss Stealthy egy helybéli nő, Goodley őrmester a helyi erőktől, Sir William Gull őfelsége a királynő háziorvosa és végül, de nem utolsó sorban Jeremy Bert újságíró. Jacknek, egyik személy bőrébe bújva kell félrevezetnie a nyomozót és minél előbb elmenekülnie a környékről, az ő pontos kilétére kell rájönnie a nyomozónak és nem csak rájönnie, de el is kell fognia őt. Ahogy a valóságban is, Jack személye nem ismert, így bármelyikük lehet, ezt kihasználva kell a nyomózó fejében minél nagyobb zűrzavart okoznia, hogy a nyomozót alakító játékos semmiképp ne jöhessen rá ki ő. Jack személye véletlenszerűen változik játékról játékra, így a nyomozó soha nem tudhatja, kit kell az adott játék során üldöznie.

Mr Jack Londonban - játéktábla

A játék menete

Először fel kell állítanotok a játékteret a szabálykönyvben meghatározottak alapján, miután helyére kerültek a karakterjelzők, a gázlámpák, a csatornafedelek, rendőrségi kordonok és a megkevert kártyák (zöld – karakter, piros – alibi, és a kétoldalú tanú kártya) döntenetek kell az adott játékban, ki fogja alakítani a nyomozót és ki Jacket. Miután sikerült dönteni a Jacket alakító játékos húzni fog egy piros alibi kártyát. A felhúzott kártyán található karakter lesz Jack, a játékosnak őt kell kijutatnia a 8 kör alatt. Miként? pontosan ebben mutatkozik meg a játék roppant érdekes kialakítása.
A játékosok, úgy a nyomozó, mint a Jack, körönként mozgathat két karaktert a játéktáblán. Körről körre fel kell húznotok négy karakterkártyát, amelyből mindkét játékos választ kettőt-kettőt a szabálykönyvben leírtak szerint. Annak érdekében, hogy egyik játékos se kerüljön előnybe a húzások során, ezért a laphúzás két részre oszlik, páros és páratlan körre. Páros körben először Jack húz egyet, majd a nyomozó kettőt, végül Jack az utolsót, páratlan körben pedig a hasonló lebonyolításban csak éppen a nyomozó kezdi a sort. Két kör után mivel a 8 kártya elfogy, ezért visszakerülnek egy közös paklit formálva és újra összekeverednek, mielőtt húznátok újra. Minden karakternek a mozgás mellett van egy speciális képessége, amelyet felhasználhatnak a játékosok a saját ötleteik kivitelezésére. Róluk egy kicsit később szó esik.
Minden kör (négy karakter aktíválása) után Jacknek használnia kell a tanú kártyát. Egyik oldala azt jelzi, hogy Jack jelen pillanatban látható, a másik oldala, hogy nem. Egy karakter akkor látható, amikor fényben vagy valakihez közel áll. A gázlámpák minden velük szomszédos mezőt megvilágítanak, így ha Jack valamelyikben áll, akkor ő bizony látható, amennyiben közvetlenül egy karakter mellett áll, akkor is. Ha ezeket a területeket elkerüli, akkor viszont elrejtőzött az árnyékban, így a tanú kártya „nem látható” oldalát kell felmutatnia. Amennyiben a Jacket alakító játékos a „Jack látható” oldalára fordította a kártyát, abban az esetben a nyomozó kiszűrheti, azok a karakterek, akik abban a pillanatban az árnyékban állnak semmi esetre sem lehetnek bűnösek, így az ők karakterjelzőit megfordíthatja a fekete fehér „ártatlan” oldalukra, őket már kiszűrte, hogy semmi esetre sem lehet közöttük a keresett személy. Ha a kártya a másik oldalára fordul, a nyomozónak hasonlóképpen kell eljárnia, csak akkor a fényben tartózkodók lesznek ártatlanok. Nem kell aggódnunk viszont, attól, mert Jack egy adott kör végén látható meg nem jelenti azt, hogy felfedtük a kilétét, mivel az adott körben rajta kívül akár a többi összes karakter is állhat látható pozícióban (minden karakterre ugyanazok a láthatósági szabályok érvényesek) így ha több karakter is fényben áll a nyomozónak nem nagyon fog sikerülni sok hasznos következtetés levonnia. Jack célja pontosan az ilyen helyzetek kialakítása a karakterek mozgatásával, ezáltal pedig a nyomozó munkájának megnehezítése.
Minden karakter 1-3, Miss Stealthy esetében 1-4 mezőt mozoghat a játéktáblán tetszőleges irányba. A játékosok karaktereikkel használhatják a csatornákat is a közlekedésre, ebben az esetben, ha egyik karakterünk lemászik egyik csatornán, a következő lépésre azonnal feltűnhet bármelyik másik csatorna kijáratánál, akár a Whitechapel másik felében is.Mr Jack karakterek

A karakterek speciális képességének aktiválása minden körben kötelező, akiknél opciós lehetőségük van rá, azok kizárólag Miss Stealthy és Sir William Gull. Lássuk tehát a speciális képességeket:


Sherlock Holmes: a világ legjobb magánnyomozójának a képességeként megnézhet egy alibi kártyát. Mivel Jack a 8 alibi kártya közül már egyet felhúzott, hogy meghatározza kivel játszik, így csak hét maradt, minél többször tudja megjátszani a nyomozó Sherlock képességét, annál hamarabb derülhet fény a hiányzó kártyára és ezáltal Jack kilétére. Akik a pakliban maradtak azoknak mind van alibijük, így kizárhatók ők, mint lehetséges tettesek. Ellenben, ha Jack teszi aktívvá Mr. Holmes képességét, akkor felhúzhat magának egy újabb alibi kártyát annak érdekében, hogy a nyomozónak még nehezebb dolga legyen megfejteni, ki lehet ő.


Watson: Sherlock Holmes lelkes segédjének kezében egy lámpás található, amely irányba mutat lámpásával abban a sorban minden látható lesz, így ha jó helyen áll akár egy teljesen sötét sikátort is megvilágíthat láthatóvá téve az addig rejtőző karaktert/karaktereket. John Smith: Mivel ő a kerület lámpamestere, ezért tetszőlegesen kiolthat egy lámpást és felgyújthat egy másikat egy újabb helyen.


Lestrade nyomozó: A nyomozó felelős a rendőrkordonok felállításáért. A Whitechapelt négy utcán lehet elhagyni, ebből kettőt lezárt a rendőrség. A nyomozó egyet áthelyezhet tetszőlegesen, akárhányszor igénybe veszik a szolgálatait.


Miss Stealthy: Mivel ő itt lakik, így kihasználva az ismerős környezetet 3 lépés helyet 4-et tehet meg, ezeket akár úgyis, hogy áthalad falakon, épületeken vagy más akadályokon, amelyeket mások meg kell kerüljenek.


Goodley őrmester: Az őrmester sípjával segítséget hívhat, 3 lépéspontot felhasználva tetszőlegesen közelebb hívhat magához egy vagy több másik karaktert.


Sir William Gull: mozgás helyett tetszőlegesen helyet cserélhet bárkivel a játéktéren.


Jeremy Bert: Az újságíró mindig megtalálja a kiskapukat a vizsgálódásra. Szabadon átmozgathat egy csatornafedelet máshova, felnyitva vagy akár lezárva egy-egy lehetőséget.


A nyomozónak sietnie kell, mert Jack az idő múlásával egyre több teret nyer, mivel minden kör után kialszik az utcán egy gázlámpa a hat közül, elsötétítve az utcákat, egészen addig, ameddig már csak az utolsó kettő marad. Abban az esetben, ha a nyomozónak sikerül rájönnie, melyik karakter Jack megtestesítője, el kell fognia őt. Egy általa irányított karaktert el kell jutatnia arra a mezőre, ahol Jack áll. Jack ezt elkerülve vagy körözhet az utcákon egészen hajnalig, ameddig a reggeli nyüzsgést kihasználva égér utat nyerhet (lejár a 8 kör) vagy elhagyja a kerületet a négy kijárat egyikén, amint tudja. Amennyiben a nyomozónak nem sikerült rájönnie ki lehet Jack és szorítja az idő meg is gyanúsíthatja valamelyik karaktert szintén rálépve arra a mezőre, ahol az illető tartózkodik. Jacknek ilyenkor válaszolnia kell a nyomozó kérdésre, ő Jack vagy sem. Amennyiben ő az, a játékot elvesztette, elfogták, viszont, ha a nyomozó tévedett Jack megnyeri a játékot. Mr Jack Gyanukartyak

Összegezve a Mr. Jack in London, egy nagyon érdekesen kialakított rabló pandúr játék, akik szeretik ezt a stílust, azoknak kötelező helye van a gyűjteményükben. Akik pedig még nem próbáltak ehhez hasonlót, azoknak ez egy tökéletes bevezető darab. A szabályok nagyon hamar elsajátíthatok, mivel a játék nem tartozik a bonyolultak közé. Lényegében a játékosoknak kell az ellenfelük számára a lehető legjobban azzá tenni. A játék során nem csak megfejtenünk kell az ellenfelünk gondolkodásmódját, de manipulálnunk is kell abban az esetben, ha számunkra nem kedvezően alakulnak a dolgok. A tartozékok minősége kifogástalan, ami különösen tetszik az, hogy a kártyák nem vékony lapok, hanem lényegében kis táblácskák, amiket ki kell törögetnünk, amikor legelőször kibontjuk a csomagot, ezért nem kell attól tartanunk, hogy hamar elkopnak vagy véletlenül meggyűrődnek. Személy szerint én nagyon szeretem, ha egy játéknak magával ragadó és életszerű tematikája van és valljuk be, mi is lehetne ebben az esetben életszerűbb, mint egy ténylegesen megtörtént eseten alapuló játék.

Mr. Jack in London (2006, 2016-ban kiadásra került egy jubileumi kiadás is)

Tervező: Bruno Cathala, Ludovic Maublanc
2 játékos számára
Életkor: 9+
Játékidő: 30 perc
A doboz tartalma:
1 játéktábla
8 karakterjelző
8 karakterkártya
8 alibi kártya
2 rendőrkordon jelző
2 fedett csatornanyílás jelző
1 körjelző
6 gázlámpa
1 kétoldalas tanú kártya

 

Írta: Heim Hunor

  

Megvásárolhatod a Mr. Jack-et ide kattintva!