PANDEMIC LEGACY - 1. ÉVAD (BESZÁMOLÓ)
- spoilermentes -


A legacy játékok most kezdenek teret hódítani és bár nem a Pandemic Legacy 1. évad volt az első ilyen tipusú játék, de a Pandemic Legacy robbantotta a Legacy bombát és változtatta meg a társas világot örökre. Azóta egyre nagyobb léptékben készülnek a legacy játékok és egyre nagyobb teret hódítanak. Az Exit után úgy döntöttem írok egy beszámolót a Pandemic Legacy 1. évadról is, nem csak azért mert nemrég megjelent a 2. évad, hanem azért is, mert ez egy olyan játék, amit mindenkinek ismernie kell, hiszen mégis csak a világranglista első helyét elfoglaló társasról van szó.Amennyiben nem ismeritek még a Pandemic szériát, javaslom nézzétek meg a videó bemutatónkat az alapjátékról, hogy legyetek képben, miről is szól a Pandemic, mielőtt tovább olvasnátok. Ha pedig ismeritek és szeretitek is a Pandemicet, akkor végképp olvassatok tovább, mert a Pandemic Legacy egy olyan élmény, ami minden társasozónak kötelező.

Kezdjük viszont a legelején…mi az, hogy legacy? A legacy a sorozatszerűségre utal, a játék tökéletesen úgy működik, mintha egy sorozatot néznél, annyi különbséggel, hogy ugy-e ezt játszod. Van egy nagy történet, ami szépen lassan játékról játékra bontakozik ki. A Pandemic Legacy egy egyszer végigjátszható játék (kicsit hasonlít az Exithez) a különbség annyi, hogy itt a dobozt nem egyszer fogjátok kinyitni, hanem legalább 15-20 alkalommal. Attól függ mennyire vagytok ügyesek és mennyi idő alatt tudjátok végigjátszani a játék 12 hónapjának eseményeit, ezért is van a címben az „évad” szó, mert egy teljes év eseményein kell túljutnotok (játékonként kb. 1-1,5 óra). Mi amikor végivittük, akkor türelmesek voltunk és nem siettünk, így kb. 4 hónap alatt játszottuk végig, lebontva átlagban heti 1-2 alkalommal játszottunk.

A játék teljesen úgy indul, mint a sima Pademic, ugyanazt kell tenni, miután viszont megtörtént a bemelegítés és lejárt az első játék, azután szép lassan kibontakozik a történet. Próbálom mellőzni a lehető legjobban a spoilereket, így nem szeretnék túl sok részletet elárulni, de annyit elmondhatok, hogy a történet akörül bontakozik ki, hogy a 4 betegség közül az egyik elmérgesedik és gyógyíthatatlanná válik, a játék ezért új szabályokat és feltételeket állít fel azt illetően, hogyan lehet megnyerni a játékot és miként szerezhettek új információkat a történetről és a gyógyíthataltan betegségről. A szabálykönyvet hezagosan kapjátok kézhez és ahogy haladtok előre a játékban úgy fog újabb és újabb részletekkel bővülni.

A játék doboza tartalmaz több dossziét és titkos dobozt, amelyeket majd ki kell nyitnotok a játékok során, ezekben különbnél különb tárgyakat találhattok, nem csak új szabályokat, de figurákat, kártyákat, tokeneket stb. Itt egy annyit elárulhatok, hogy egy idő után nem csak kutatóállomások fognak megjelenni a térképen, de más épületek is, ahol különleges dolgokat lehet tenni. A Pandemic Legacyt egy eseménypakli vezérli, amit majd fokozatosan fogtok elolvasni és megismerni. A térkép játékról játékra folyamatosan változni fog, temérdek mennyiségű lehúzós és matrica áll rendelkezésetekre, amelyeket különböző események után fogtok felhasználni, a matricák visszafordíthatatlan történéseket fognak jelképezni. Mondok egy példát, a játék egyik hónapjában lesz lehetőségetek nukleáris töltetet használni…hogy miért az maradjon titok, de a lényeg, hogy a város, amin használjátok azt meg kell jeleznetek a matricákat felhasználva, mivel az a város végérvényesen megfog változni. Ez persze csak egy egyszerűbb példa volt, de számtalan ilyen mértékű esemény van a játéban. A játék végére a kezdeti Pandemic alapjátékban ismert akciók is megfognak sokszorozódni és az utolsó hónapokban már legalább 15 különleges akció közül választhattok körötökben. Ahogy telnek a hónapok a játék egyre jobban kinyílik és a végén már nagyon eltér az alapjátékban megismert Panemictől, már nem csak a betegség kockák leszedése lesz a cél és a gyógyítás, de katonai küldetések és keresőakciók irányítása is.A Pandemic Legacy egyik érdekessége, hogy itt már nem névtelen szereplők küzdenek a sikerért, mint az alapjátékban, hanem megszemélyesített karakterek, akik folyamatosan fejlődni fognak a történet előrehaladtával. Ezeket a karaktereket saját belátásotok szerint fejleszthetitek, így a kezdeti különleges képességek egyre inkább gyarapodni fognak a játék végére. A karakterek viszont mivel már sokkal emberibbek nem csak névtelen bábuk, így akár baleset is érheti őket, sőt…meg is halhatnak a játék folyamán. Pontosan ezért a Pandemic Legacyban sokkal drasztikusabb következményei is lehetnek egy-egy rossz döntésnek. A karekter, aki meghal többé nem használható…csak gondoljatok bele, milyen lenne, ha soha többé nem használhatnátok a doki vagy a mikróbiológus képességeit.

Ahogy kibontakozik a történet nem csak a játéktabla és a karakterek fognak változni, de a kártyák, a betegségek, sőt még az egyes városok is. Hónapról hónapra új kártyák kerülnek be a játékba vagy éppenséggel kerülnek ki véglegesen, új besorolású városok lesznek és a betegségek is folyamatosan mutálódni fognak. Olyan dolgok jelennek meg a játékban, amelyekre nem is számítotok és olyan csavarok várnak rátok, amelyek után garantáltant csak annyit fogtok tudni mondani, hogy „uuuu…”.

A Pandemic Legacy nem véletlenül nyerte el a létező összes társasjátékos díjat és nem is véletlenül tanyázik a világranglista első helyén. Egy teljesen egyedi élmény, amit mindenkinek az Exithez hasonlóan meg kell tapasztalnia (főleg, hogy a Pandemic Legacy is elérhető magyar kiadásban) .A társasok egy teljesen új szintre fejlődtek az elmúlt években és a Pandemic Legacy egy igazi mintapéldánya annak, hogy mennyi mindent tartogatnak nekünk még a társasok és mennyit fejlődött az egész társasos világ a Monopoly és a Catan óta.

(H.H)