Kalaha Klassic

Ár (tartalmazza az áfát):
69,00 Lei
Telefonos Rendelés: 0371.104.464
  • Ingyenes kiszállítás
  • Livrare Rapida!
Specifikációk:
Életkor:
8+
Játékidő:
10 perc
Játékosok száma:
2
Nyelvismeret:
Nyelvfüggetlen
Szabályzat nyelve:
EN, FR
Leírás

A Kalaha, más néven Mancala egy ősrégi táblajáték. Afrikai kontinensről származik, eredete több ezer évre vezethető vissza. Az egész kontinensen ismert táblajátéknak , több mind 300 névváltozata alakult ki és maga a játékot is több változatban játszák. 


Kezdetben mindkét játékos a saját 6 rekeszébe egyformán elhelyezi a golyóit. 24 golyó esetén négyesével, 18 golyó esetén hármasával, stb.Bármelyik játékos kezdhet, mégpedig úgy, hogy a kezdő játékos a saját térfelének bármelyik lyukát tetszőlegesen kiválaszthatja, és az abban elhelyezett összes figurát az óramutató járásával. ellentétes irányba haladva egyesével elhelyezi a következő lyukakban. (Az ellenfél lyukjaiba is tehet, ha az következik.)A másik játékos szintén kiválasztja a saját mezőjének bármelyik lyukát, és hasonlóképpen folytatja a szétosztást.


Az ellenfelek felváltva lépnek.Minden szétosztásnál a lyukakban levő összes golyóval kell továbblépni. (A szétosztás során hol szaporodik a lyukakban levő golyók száma az osztás miatt, hol csökken az elfogásoknak köszönhetően.)Egy-egy lyukban lévő golyók elfogásának több változata is van. Jellemzően egy adott számú golyót tartalmazó lyukban vagy egy adott konfigurációval átellenben lévő lyukban kell befejezni a szétosztást, vagy "vetést". Pl. ha valamely lépésben az utolsónak letett golyót olyan lyukba sikerül letenni, amelyben korábban 1 vagy 5 golyó volt (és így most 2-re vagy 6-ra egészült ki a számuk), ekkor ezeket a golyókat zsákmányként levesszük és saját gyűjtőrekeszünkbe helyezzük.


Egy másik gyakori elfogási szabály az, hogy akkor fogja el egy játékos valamely lyuk tartalmát, ha az abban lévő magok száma meghalad egy korlátot.


Ha a szétosztás során az utolsó golyó a saját gyűjtőrekeszbe kerül, ismét vethetjük a magokat.


A játék akkor ér véget, ha az egyik játékosnak már nem marad golyója a saját térfelén, és ezért nem tud lépni. Ekkor a táblán maradt valamennyi golyó az ellenfélé lesz. A zsákmányolt golyókat a játszma végén összeszámolják, és az győz, akinél végül is több golyója van.

BoardGameGeek Részletek
Szerző
William Julius Champion Jr.
Kiadás éve
700
Játékosok száma
2 - 2
Kategória
Abstract Strategy
BGG helyezés
3392
Link BGG
Vélemények

Jelenleg nincsen egy hozzászólás sem.

Írj hozzászólást

A termék sikeresen hozzáadva a kívánságlistához. Kattintson ide a kívánságlista megtekintéséhez.

A termék sikeresen a kosárba téve.