Ha figyelmesek voltatok az elmúlt napokban észrevehettétek, hogy a játékok adatlapjánál feltünt egy "bonyolultság" sor is, alatta pedig egy szám. Szeretnék pár sort írni arról, hogyan kell ezt értelemezni, mert ez nagyban segíthet nektek, amikor játékot választotok.

A világ legnagyobb társasjáték oldala a BGG a játékok bonyolultságát a közösség segítségével egy 1-5-ös skálán pontozza. Minél magasabb pontot kap egy játék, annál több szabálya van és annál bonyolultabb. Nagyon fontos itt kiemelni azt, hogy ezalatt nem a nehézséget értem, hanem magát a tényt, hogy egy játék mennyire szövevényes és sokrétű.

A party játékok altalában 1-1,5 körül mozognak, a családi játékok 1-2,5 között, a közepesen összetett stratégiai játékok 2,5-3,5 között, míg a nagyon összetett játékok 3,5-5 közötti tartományban helyezkednek el.

Ezek a számok természetesen nem csak hasraütésszerűen állnak össze, hanem előre meghatározott feltételek szerint és több 1000 ember véleményéből.

A főbb szempontok, amelyek szerint bekategorizálnak egy társast a következők:

1. Mennyire hosszú a szabályfüzet? (Minél hosszabb, annál több pontot kap egy játék)
2. Mennyi ideig tart egy játék? 
3. Mennyi része a játéknak a gondolkodás és tervezés?
4. Mennyire kell gondolkodnod azon, hogyan javítsd a győzelmi esélyeid egy-egy játék után?
5. Mekkora a játékban a szerencse szerepe? (Minél nagyobb a szerencse szerepe, annál kevesebb pontot kap a játék)
6. Mennyire fontos a játékban az egyéni tudás? (matek, gyors számolási képesség, előregondolkodás stb.)
7. Mennyi időbe telik megtanulni a szabályokat?
8. Hány alkalommal kell játssz a játékkal, hogy azt mondhasd "na...most már értem az egészet"?

Minden játék alapos vizsgálaton megy át, szóval, ami pontot láttok az ténylegesen megfelel a valóságnak, (esetenként minimális eltéréssel) szóval nyugodtan használjátok.

(H.H)