Kissé megkésve, de elérkeztem a 3. EXIT játékhoz is, a Fáraó sírkamrájához. Magáról az EXIT szériáról sokat nem kell mondanom, mert már úgy gondolom mindent leírtam, amit lehetett a korábbi részekben. Ha esetleg új lenne neked az EXIT, akkor belinkelem ide a korábbi két beszámolót is.

EXIT 1 - Az elhagyott kunyhó
EXIT 2 - A titkos labor

Lássuk viszont a kunyhó és a labor után milyen élmény volt játszani a 3. résszel, kopott-e valamit az élmény az első rész óta, mivel ha emlékeztek finoman szólva oda és vissza voltam az első rész után.
 


A játék hasonlóan egy felvezető történettel indul, mint a korábbi részek, persze ez érthető, azért mégis csak meg kell adja a játék az alap hangulatot. A doboz a megszokott dolgokat tartalmazza, vagyis kártyákat, egy dekódertárcsát és most egy fáraós tematikával ellátott füzetecskét, amit a szerencsétlenül járt elődünk hagyott Tutanhamon szarkofágja mellett, innen kell nekünk kijutni a lehető leghamarabb. A szarkofág mellett megtaláltuk az első nyomot, hogy melyik kártyával indul a rejtvény és neki is láttunk. Mivel semmiképp nem szeretnék spoilerezni, ezért azt természetesen nem fogom elárulni, hogy konkrétan milyen rejtvényekkel találkoztunk a 3. rész során, de egyet, így elöljáróban elárulhatok, aki megakarja őrizni ezt a játékot sértetlenül, annak ismét elég nehéz dolga lesz, szóval ne is próbáljátok, ennél a résznél végképp ne.

A rejtvények a híres egyiptomi uralkodók nevével vannak fémjelezve, találkozunk Kleopátra, Tutanhamon, Nefertiti, de még Imhotep rejtvényeivel is. A rejtvények, ahogy az első két részben, hasonlóan sokrétűek és próbál a játék mindenki szája íze szerint hozni valami érdekeset, vannak számokkal kapcsolatos feladatok, szöveg és képértelmezéses, de amit a 3. rész igazán elvár a játékosoktól az a megfigyelőképesség, de van egy olyan rejtvény is, ahol pl. nagy hasznát vesszük a lexikális tudásnak. Ebben a részben nagyon sok apró részlet van, amire különösen figyelni kell, ha túlszeretnénk jutni a rejtvényeken, sőt az sem árt, ha van egy kis képzelőerőnk. A megoldások annyira nem elvontak, mint a laboros részben és nem is annyira, hogy is fogalmazzak…”agyégetők” (ott azért elég rendesen megkellett gondolkodni egy-egy rejtvényen). Ha elég figyelmesek vagytok, viszonylag hamarabb összeáll a kép a fáraós kiadásban (legalábbis nekünk ez elég pörgősen ment). Számomra a laboros EXIT volt a legnehezebb, azon elég döcögősen kaptam fogást és mivel makacs vagyok és semmiképp nem szerettem volna használni a segítség kártyákat elég sokat űltem mellette, ameddig sikerült kijutni. A fáraós résznél ez nem történt így, a játék alapjáraton hosszabb ideig tart valamivel, mint az elődei, de nem éreztem egy percig sem tehernek ezt, valahogy nagyon elkapott ez az egész piramisos és fáraós téma és tetszett az összes rejtvény. A korábban feltett kérdésemre pedig csak egyértelműen annyit tudok válaszolni, hogy a játék a 3. részhez érkezve sem kopott, sőt...ebben is voltak olyan igazi „huuuuu…” pillanatok, mint a korábbi részekben, sőt talán ebben volt az egyik legérdekesebb, amit véleményem szerint azért kicsit nehezíthettek volna még, de attól még nagyon tetszett. Mondjuk az, hogy mi nehéz és mi nem tényleg embere válogatja, mert párhuzamosan több barátom játszott az EXIT-el is mindig megbeszéltünk, hogy számunkra melyek voltak a legnehezebb feladatok és valahogy mindig másokat mondtunk és gondoltunk nehezeknek, szóval az EXIT tényleg egy olyan játék, ahol nem érdemes adni más véleményére, egyszerűen meg kell tapasztalni, mert mindenki máshogyan éli meg, ez pedig egy nagyon különleges dolog. Kifejezetten tetszett a zárófeladat, ami igazán bebizonyította számomra, hogy sokkal több van ebben a játékban, mint ami elsőre látszik. Ha nem játszottatok még EXIT-el, akkor higgyétek el nekem, a játék sokkal több, mint egy árva pakli kártya, itt minden fontos nem csak a lapok, szóval a pupillákat nagyra nyitni ebben részben, mert fontos dolgok rejtőzködnek itt-ott.

Összességében abszolút ajánlott ez a rész is és már alig várom jelenjenek meg az újabbak is, sőt azt tudnám mondani, hogy akik először akarnak játszani EXIT-el, ők vagy ezzel a résszel, vagy a kunyhóssal kezdjék, a laboroshoz úgy gondolom egy picivel több tapasztalat kell és jó ha már előtte ismerik a játékosok valamelyik részt.

Az EXIT 3 után belevetettük magunk az Unlockba is, szóval arról is várható egy beszámoló hamarosan, elöljáróban egy annyit elmondhatok, hogy egyáltalán nem hasonlít az EXIT-hez. Teljesen más oldalról közelíti meg ezt az egész szabadulószobás témát.

(H.H)