Carcassonne alapjáték

Carcassonne alapjáték

Carcassonne alapjáték

SKU
9001890791697
99,00 Lei
az ár tartalmazza az áfát
  • Ingyenes szállítás!

    A 200 lej feletti rendeléseket ingyen kiszállítjuk az ország bármely részére. A 200 lej alatti rendelések 15 lejes postaköltséget vonnak maguk után.
  • Pénzvisszatérítési garancia!

    Gond van a játékoddal? Vedd fel velünk a kapcsolatot a rendelés napjától számolva 14 napon belül.
Specifikációk:
Életkor:
10+
Játékidő:
30 perc
Játékosok száma:
2-5
Nyelvismeret:
Nyelvfüggetlen
Szabályzat nyelve:
HU

Carcassonne, a híres francia város, melynek egyedülálló módon épített erődje körülbelül 1500 éve épült, és Európa legnagyobb középkori váraként van számon tartva. A tartomány fejlődése a te kezedben van, ugyanis felkerekedve alattvalóiddal munkához látsz, új mezőket hozol létre, építkezel a városokban, és a kolostorokban is tevékenykedsz.

A kezdőlapot letéve minden körben újabb és újabb területek jelennek meg a játék során. Ezeken a réteken, városrészeken, utakon, vagy akár kolostorokba alattvalókat helyezhetsz el, amelyek majd igen értékes pontokat szereznek neked. Ezeket a pontokat a játék folyamán gyűjtheted, de a végső összeszámolás során is kapsz belőlük, így csak a játék legvégén derül ki, hogy ki is nyert.

A területkártyák segítségével körről körre építjük majd a térképet, azonban fontos észbe tartani, hogy a lapok egy teljes oldala kell hogy érintkezzen, és egy rét-, út- vagy városrészletet csak egy ugyanolyan lappal folytathatunk (tehát rét csak réttel, város csak várossal érintkezhet). Minden letett lapnál eldönthetitek, hogy tesztek alattvalót is a lapra, vagy sem. Az alattvaló elhelyezése némi stratégiát igényel, mivel egy lapra csak egy alattvaló helyezhető el, azonban figyelni kell bizonyos szabályokra. Egy alattvaló lehet: Lovag, Útonálló, Paraszt vagy akár Szerzetes is. Ezt a funkciót az határozza meg, hogy a lap melyik részére helyezed el az alattvalót, azonban ha az adott városrészen már áll egy másik alattvaló, akkor az új figurát már nem teheted oda (hogyha egy Lovag már áll azon a bizonyos városrészen, akkor te már csak a megmaradt funkciókból választhatsz az alattvalódnak, ez akkor is érvényes, ha az a bizonyos Lovag a te alattvalód).
Miután a letett területkártyával befejezünk egy utat, kolostort, vagy várost, akkor rögtön jön a terület kiértékelése. Minden résznek megvan a maga feltétele, ami nélkül a terület nem tekinthető teljesnek. Például egy út akkor tekinthető teljesnek, hogyha:
- mindkét végét kereszteződés zárja le
- mindkét végét kolostor zárja le
- mindkét végét városrész zárja le
- visszatér önmagába
Az útszakaszért pontot kap az a játékos, aki Útonállóval rendelkezik rajta, pontjai számát pedig az határozza meg, hogy hány mezőből áll az út.

A Carcassonne akkor ér véget, amikor egy játékos leteszi az utolsó területkártyát, és rá az utolsó alattvalóját (ha rendelkezik még alattvalóval). Ekkor kezdődik meg a végső értékelés, a pontok összeszámolása és a nyertes kihirdetése. A záró értékelésben pontokat lehet szerezni még a be nem fejezett utak, kolostorok, városok, rétek után, valamint a kész városok is hozhatnak még egyszer pontot a játékosoknak.

Mivel a játékszabályok egyszerűek, és a játékmenet pörgős, akár már a harmadik negyedik parti után sikeresen tudtok a szabálykönyv nélkül játszani. Ez segíthet abban is, hogy a gyerekek is könnyen belemerüljenek a Carcassonne izgalmaiba, és rájöjjenek, hogy egy jobb területért igazán érdemes harcolni. A játék folyamán a szerencse is segíthet nektek, ugyanis a lapokat találomra húzzátok, de az sem mindegy, hogy merre építitek tovább a területet, így elég összetetté válik majd a Carcassonne, és komolyabb elmélkedésekre is szükség lesz.

Ez a legújabb kiadás tartalmazza a Folyó és az Apát kiegészítőt is!

2001 - "Az év játéka" díj nyertese (Spiel des Jahres)

Így kell játszani, nézd meg:

Write Your Own Review
A következő játékot értékeled:Carcassonne alapjáték
Pontbeli értékelés
Designer
Klaus-Jürgen Wrede
Year published
2000
Number of players
2 - 5
Honors
2001 Spiel des Jahres Winner, 2000 Meeples' Choice Award, 2001 Deutscher Spiele Preis Best Family/Adult Game Winner, 2001 International Gamers Awards - General Strategy; Multi-player Nominee, 2001 Nederlandse Spellenprijs Nominee, 2001 Spiel der Spiele Hit mit Freunden Recommended, 2001 Spiel des Jahres Nominee, 2002 Årets Spel Best Family Game Winner, 2004 Hra roku Nominee, 2004 Vuoden Peli Family Game of the Year Nominee, 2004 Vuoden Peli Family Game of the Year Winner, 2012 Ludo Award Best Board Game Editor's Choice Winner
Category
City Building, Medieval, Territory Building
BGG rank
163
Link BGG
Complexity
1.92