Théba

Théba

Théba

SKU
9001890763298
99,00 Lei
az ár tartalmazza az áfát
  • Ingyenes szállítás!

    A 200 lej feletti rendeléseket ingyen kiszállítjuk az ország bármely részére. A 200 lej alatti rendelések 15 lejes postaköltséget vonnak maguk után.
  • Pénzvisszatérítési garancia!

    Gond van a játékoddal? Vedd fel velünk a kapcsolatot a rendelés napjától számolva 14 napon belül.
Specifikációk:
Életkor:
8+
Játékidő:
60 perc
Játékosok száma:
2-4
Nyelvismeret:
Nyelvfüggetlen
Szabályzat nyelve:
HU

Az embert mindig foglalkoztatta az a dolog, hogy elődjei hogyan is élték mindennapjaikat, mit csináltak, hogyan fejlődtek. Európa területe egy igen jó hely a régészeknek, akik a múltat szeretnék feltárni, de Észak-Afrika és a Közel-Kelet is rejteget ám kincseket a számukra. A történelem fontos helyszínein mindenki válaszokat keres, ásatásokat végez, kutatások vezet. A Théba során a játékosok belekóstolnak a régészek életébe. Europát bejárva ásatásokat végeznek, leleteket tanulmányoznak, kongresszusokon vesznek részt, és kiállításokat szerveznek. Céljuk az, hogy a lehető legnagyobb hírnévre tegyenek szert, ezzel elnyerve nem csak a szakmai elismerést, de a Théba győztese címet is.

A Théba során a játékosok tevékenységeit az idő határozza meg. Az elöltött heteket időmérő lapok jelzik, amelyeket minden lejárt periódus után egy mezővel előbbre kell tenni. A soron lévő játékos időmérője van leghátul, azonban ha olyan mezőre lép ahol már található ilyen lap, akkor az övé marad legfelül. A játékosoknak akciókat kell végrehajtaniuk, amelyek folyamán vagy mozgást végezhetnek, vagy kincseket tárhatnak fel. Az akciók során utazhatnak a játékosok, ismereteket valamint tárgyakat szerezhetnek, megkezdhetnek új ásatásokat, vagy éppen várakozhatnak is.

Utazás során a játékosok egyik városból a másikba mehetnek, azonban ekkor az időmérőjük előre halad, mivel a mozgáshoz idő szükséges. Egy lépés általában egy hetet vesz igénybe, így az is megtörténhet, hogy több hétre van szükség míg a játékos eléri célállomását.

A tárgyak és ismeretek megszerzése érdekében a játékosoknak be kell járniuk a városokat. Az adott városban található ismeretkártyát a játékos magához veheti, hogyha eljutott már oda, azonban itt is időbefektetésre van szükség, hogy megszerezhesse a lapot.

Ahhoz hogy a játékosok hasznos leletekhez jussanak hozzá, ásatásokat kell végezniük. Az ásatások elkezdéséhez a játékosnak az adott helyszínre kell utaznia, a területhez tartozó ismeretek közül legalább egyet birtokolnia kell, valamint csak akkor végezhet ásatásokat a játékos, hogyha az adott évben az adott területen még nem tette ezt meg.

Nem kötelező egy játékosnak akciókat végrehajtania, éppen ezért hogyha úgy dönt, hogy várakozni szeretne, akkor tetszőlegesen lépéseket végezhet az időmérője segítségével.

A játékosok kiállításokat szervezhetnek, amelyeken fontos népszerűségi pontokat kapnak. Ezeknek a kiállításoknak meg kell határozni egy helyszínt, egy időpontot, és azokat a leleteket amelyek részt vehetnek a kiállításon, valamint a pontok összegét amelyet a kiállítás nyertese megszerezhet. Ahhoz azonban hogy egy játékos részt vehessen egy kiállításon, több feltételnek is teljesülnie kell.

A játékosok az időmérőjük segítségével haladnak előre az időben, ami azt jelenti, hogy akkor amikor az utolsó játékos is áthaladt 1902 utolsó hetén, a Théba véget ér. A játékot egy nagy konferencia zárja, amely során még fontos pontokat lehet gyűjteni a megszerzett tudások által. Az itt megnyert pontok, valamint az ásatásokon, kiállításokon és konferenciákon gyűjtött pontok összege képezi majd minden játékos végső eredményét. Akinek sikerült a legjobban kihasználni az időt, és a legtöbb pontot összegyűjtenie ezek az akciók során, megnyeri a Théba játékát, valamint a legjobb régész címet is.e és a stratégia egyaránt szerepet játszik.

Write Your Own Review
A következő játékot értékeled:Théba
Pontbeli értékelés
Designer
Peter Prinz
Year published
2007
Number of players
2 - 4
Honors
2007 Golden Geek Best Board Game Artwork/Presentation Nominee, 2007 Golden Geek Best Family Board Game Nominee, 2007 Golden Geek Best Gamer's Board Game Nominee, 2007 Japan Boardgame Prize Best Foreign Game for Beginners Nominee, 2007 Spiel der Spiele Hit mit Freunden Recommended, 2007 Spiel des Jahres Nominee, 2008 Boardgames Australia Awards Best International Game Nominee, 2008 Golden Geek Best Board Game Artwork/Presentation Nominee, 2008 Golden Geek Best Family Board Game Nominee, 2008 Golden Geek Best Family Board Game Winner, 2008 Golden Geek Best Gamer's Board Game Nominee, 2008 Nederlandse Spellenprijs Nominee
Category
Ancient, Exploration, Travel
BGG rank
462
Link BGG
Complexity
2.16