Tikal

Tikal

Tikal

SKU
655132001328
159,00 Lei
az ár tartalmazza az áfát
  • Ingyenes szállítás!

    A 200 lej feletti rendeléseket ingyen kiszállítjuk az ország bármely részére. A 200 lej alatti rendelések 15 lejes postaköltséget vonnak maguk után.
  • Pénzvisszatérítési garancia!

    Gond van a játékoddal? Vedd fel velünk a kapcsolatot a rendelés napjától számolva 14 napon belül.
Specifikációk:
Életkor:
8+
Játékidő:
60 perc
Játékosok száma:
2-4
Nyelvismeret:
Nyelvfüggetlen
Szabályzat nyelve:
EN

Gondoltad volna, hogy valaha a legnagyobb maja város felkutatásán fogsz munkálkodni? Tikal Guatemalától északra fekszik az őserdő mélyén és titkait eddig még senki nem tárta fel. Voltak próbálkozások, amelyek egy kisebb részét feltárták ennek az ősrégi városnak, azonban az őserdő nagyon sok kincset rejteget még magában.

Négy expedíció veszi kezdetét a játékban, mindenik célja pedig, hogy újabb területeket tárjon fel, templomokat kutasson fel, valamint kincsekkel térjen vissza Tikal városából. A játékosok természetesen egy-egy expedíció vezetőjeként kerülnek játékba, céljuk pedig feltárni az ősrégi ösvényeket, templomokat és a lehető legtöbb kincset hazahozni. A játékosok egymás ellen küzdenek, ami azt jelenti, hogy lesznek olyan események, amelyek során akár egymás leleteit is elveszik a játékosok, valamint a feltárt templomokat is elfoglalják. A legtöbb pont gyűjtése néha arra készteti a játékosokat, hogy áldozatokat hozzanak, még akkor is ha azok negatívan érinthetik az ellenfeleket.

A játékosok 4 fordulón át próbálnak minél nagyobb területet feltárni, soruk folyamán pedig le kell helyezniük egy területkártyát, amely 10 akciópontot biztosít számukra. A területkártyák oldalain kőlapok találhatóak, ezek segítségével lehet egyik lapról a másikra utazni. Letevés során a játékosok lapjaikat úgy kell elhelyezzék, hogy azok legalább egyik oldalukkal csatlakozzanak egy lent lévő laphoz úgy, hogy az átjárás is lehetséges legyen. Ez a szabály nem érvényes a vulkán kártyára, amelyre a játékosok még akkor sem léphetnek, hogyha biztos út vezet rá egy szomszédos mezőről. A területkártya lehelyezését követően minden játékos megkapja a 10 akciópontot, amelyet felhasználhat köre folyamán. Nem muszáj mind a 10 pontot elhasználni egy játékosnak, azonban a megmaradt mennyiség nem fog átszállni a következő körre.

Mivel egy-egy expedíció vezetői lesztek a játék során, jó tudnotok, hogy egy expedícióvezetővel fogtok rendelkezni, aki 18 munkást irányít. Az akciók során, amelyeket végre kell majd hajtanotok, a vezető és munkásai között nem igazán lesznek különbségek. Amikor viszont azt kell meghatározni, hogy egy lapon melyik csapat munkásaiból van több, akkor a vezető 3 munkásnak fog majd számítani.

A területkártyák elfogyása jelezni fogja majd a játékosoknak, hogy a Tikal a végéhez közeledik. Az utolsó értékelő kör veszi majd kezdetét, amely ugyan úgy zajlik mint a többi, azonban ahogy ennek vége, a játék is befejeződik. A pontozótáblán található figurák közül aki a legelső pozíciót foglalja el, az lesz a Tikal győztese, de ne feledjétek, hogy egy játékos körbe is érhet a táblán ha elérte a 100 pontot, így neki elölről kell kezdeni a lépéseket, hozzáadva újabb pontjait a meglévő 100 darabhoz.

1999 - "Az év játéka" díj nyertese (Spiel des Jahres)
Write Your Own Review
A következő játékot értékeled:Tikal
Pontbeli értékelés
Designer
Michael Kiesling
Year published
1999
Number of players
2 - 4
Honors
1999 Deutscher Spiele Preis Best Family/Adult Game Winner, 1999 Spiel des Jahres Nominee, 1999 Spiel des Jahres Winner, 2000 International Gamers Awards - General Strategy; Multi-player, 2004 Hra roku Nominee
Category
Exploration, Territory Building
BGG rank
243
Link BGG
Complexity
2.80